Rastlinná výroba > Vinice a výroba vína
Vinice a výroba vína
V okolí Hlohovca na úpätí Považského Inovca a Nitrianskej Pahorkatiny sa po stáročia pestuje vinič hroznorodý, ktorý má neodmysliteľný historicky význam na tvorbe ekonomicko- sociálnych podmienok obyvateľov Hlohovca.
I keď sme na severnej hranici veľkovýrobného pestovania viniča, je tento rajón charakteristický neopakovateľnou kvalitou vín. Dlhodobou rajonizáciou sa u nás vyprofilovali odrody ako sú: Rizlingy, Veltlín zelený, Rulandské šedé, Tramín červený, Devín, Pálava, Chardonnay, Müller Thurgau, Frankovka modrá, Svätovavrinecké, Alibernet, Dornfelder a Modrý Portugal.
Kvalita červených vín je ovplyvnená vyšším obsahom vápnika v pôde, ktorý dodáva vínam tmavšiu farbu, harmonický zladenú chuť s odrodovým charakterom a jemný ovocný nádych plného buketného vína. Triesloviny u červených vín spôsobujú interesantnú príchuť vína, ktorá je na Slovenskú ojedinelá a výnimočná.
PD Hlohovec hrozno ďalej spracováva podľa overených postupov a vyrába chutné vína.